UTILIZARE Cutitele sunt concepute si construite pentru a taia. Acelasi lucru este valabil si pentru restul de obiecte care prezinta tais (bricege, macete, sabii, topoare, brice pentru barbierit etc). Atat timp cat producatorul nu stabileste alt tip de intrebuintare, singurul scop garantat al unui produs de acest gen este de a taia si/sau de a strapunge. Este simplu de inteles si acceptat faptul ca aceste sarcini primare se pot exercita numai asupra unor materii care prin natura sau constructia lor pot fi taiate sau strapunse de un asemenea obiect cum este cutitul (ex : carne, piele, panza, sfoara, lemn, cauciuc etc.). Este insa important sa potrivim ce taiem si cu ce taiem, respectiv ce tip de cutit (sau alt obiect cu tais) folosim pentru o anume sarcina. Marimea, greutatea, forma, grosimea, tipul de otel, tipul de constructie sau modul general de conceptie sunt doar cateva dintre numeroasele indicii care ne ajuta sa facem aceasta alegere. Utilizarea cutitelor si a celorlalte produse din aceasta gama necesita indemanare (mai multa sau mai putina, de la caz la caz), uneori o informare prealabila dar si foarte multa responsabilitate. Un banal topor lasat infipt intr-o buturuga poate cauza accidente iar o lista de precautii nu ar putea fi decat infinita. Singurul mod de a preveni astfel de accidente este de a trata cu seriozitate si raspundere posesia, stocarea, portul, utilizarea si incredintarea acestor unelte. INTRETINERE Cutitul (sau orice alt obiect cu tais) trebuie sa fie ascutit si mentinut in aceasta stare ; un cutit tocit este periculos la fel ca orice alta unealta care nu este in stare buna de functionare. In principal datorita continutului de carbon (element indispensabil) otelul este supus oxidarii de mai multe feluri. Otelurile ”inoxidabile” au un continut de minim 12% crom si sunt mult mai greu oxidabile, aproape nici un otel insa nu este garantat impotriva oxidarii. Intr-o masura sau alta, toate otelurile trebuie intretinute impotriva umezelii, unse cu ulei atunci cand nu sunt folosite mai mult timp si se recomanda pastrarea lor in afara tecii. De retinut ca un otel care oxideaza mai greu nu este mai bun decat unul care oxideaza mai usor si nici invers. Cutitele s-au folosit din cele mai vechi timpuri insa otelul inoxidabil (stainless) a fost pus in practica cu succes de foarte putin timp (secolul 19) ; un cutit bun este facut din otel bun, indiferent daca acesta este ”inoxidabil” sau nu.