Gasiti pe Google (mai ales daca cautati in engleza) sute de filmulete si explicatii. Sunt multe aspecte subiective dar in principal, valabil pentru toate granulatiile, se lasa piatra 5-10 min in apa (daca piatra este dubla si nu folositi decat o parte in sesiunea de ascutit e mai bine sa lasati in apa mai putina care sa acopere doar jumatatea pe care o folositi; daca folositi ambele fete atunci o scufundati complet); apoi cu mana sau cu ceva fin (in mod ideal se foloseste o piatra mica numita Nagura - avem pe site) frecati suprafata pietrei (cea pe care o folositi in acel moment) pana se creeaza pe suprafata o pasta (se descompun particulele din care este compusa piatra, acesta este principiul) si atunci puteti incepe sa ascutiti fara sa apasati si pastrand unghiul taisului, fara sa faceti santuri in piatra. Din cand in cand trebuie sa mai stropiti cu apa si sa mai frecati pentru a rezulta un nou strat de pasta. La ascutire, se foloseste o miscare dubla, ca la orice alta piatra (lama trebuie sa se plimbe pe piatra in acelasi timp inainte plus in lateral-diagonal - de la maner la varf - pentru a trece tot taisul pe piatra la o singura cursa) si se impinge cutitul in directia taisului, pe o parte apoi pe cealalta (deci pe o parte cutitul va pleca dinspre dvs spre exterior iar cand intoarceti cutitul il veti trage cu taisul spre dvs). Important este sa nu apasati tare si sa apasati uniform (altfel piatra in scurt timp va avea o vale sau mai multe) si sa nu intre taisul in piatra sa o zgarie semnificativ sau sa faca santuri. Restul tine de incercari si de experienta. La un moment dat piatra nu va mai fi plana chiar daca respectati instructiunile si atunci va trebui renivelata cu o piatra mult mai aspra sau ideal cu o Flattening Stone (avem pe site). Iar ceva foarte important, dupa folosire, se spala piatra si se lasa pe o muchie, la uscat in mod natural (temperatura camerei) deci nu in soare sau langa sursa de caldura.